1/8 фіналу UEFA Futsal Champions League: найважливіша гра чемпіона України.

1/8 фіналу UEFA Futsal Champions League: найважливіша гра чемпіона України.

Найближчі три дні будуть дуже важливими в європейському клубному футзалі: з 18-го по 20-те лютого відбудуться вісім матчів 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, які і визначать учасників «Фіналу восьми». Саме в цьому форматі вперше в історії європейського футзалу найсильніша клубна команда Європи буде визначена за формулою, коли 8 команд зберуться в одному місті і за короткотривалий термін зіграють чвертьфінали, півфінали, гру за 3 місце та фінал. Тут варто пригадати, що формат «Фіналу восьми» виявився зручним для УЄФА минулого року, коли визначалися переможці футбольних Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

Як відомо, чемпіон України херсонський «Продексім» свою гру з п’ятиразовим переможцем Кубку УЄФА, легендарним «Мовістар Інтером», проведе 19 лютого, і саме до неї буде прикута головна увага вболівальників футзалу в нашій країні. Що ж передує цьому доленосному для «Продексіма» поєдинку?

Херсонці свою останню офіційну гру, а це був матч з «ДЕ ТРЕЙДИНГом» в чемпіонаті України, зіграли 7 лютого і вирішили летіти до Іспанії аж за 6 днів до гри – 13 лютого, щоб потім 5 днів готуватися безпосередньо на місці її проведення. Так зарано відправитися на виїзну гру – це відверто ноу-хау від керманича «Продексіма» Андре Броканелло, і він визначив її, як «найважливішу в цьому сезоні». Автор цих рядків мав можливість протягом останнього десятиріччя уважно слідкувати за футзальним єврокубком, в тому числі і за іграми в ньому представників України. Бувало для українців в різні роки всяко та різне: колись давно львівська «Енергія» вилетіла до Іспанії рано-вранці в день гри, харківській «Локомотив» практикував приїжджати в іншу країну за дві доби до ігор. Так саме в попередні роки робив і «Продексім». Але приїзд за 5 днів – це щось новеньке! З досвіду європейських клубів можна пригадати хіба що 2017-й рік, коли «Мовістар Інтер» приїхав до Алмати на «Фінал чотирьох» за чотири доби до його початку. І це можна було логічно пояснити величезною відстанню між Іспанією та Казахстаном та необхідністю годинної акліматизації. До речі, тоді ранній приїзд виявився виправданим, і в Алмати «Мовістар Інтер» став переможцем Кубку УЄФА.

До відома: в ті ж дати, коли «Продексім» був без офіційних матчів, «Мовістар Інтер» провів три гри: 9 лютого в Кубку Короля (перемога над «Хаеном» 6:0), 11-го та 14-го лютого в чемпіонаті Іспанії (перемоги в пропущеній грі з 9-го туру над «Кордобою» 7:3 та в грі 20-го туру над «Бурелою» 5:3). Так в якої з двох команд буде кращим ігровий тонус? Втім, щиро бажаємо, щоб відсутність протягом 12-ти днів ігрової практики не завадила чемпіону України перемогти п’ятиразового володаря Кубку УЄФА, який зараз об’єктивно не є тією «зеленою машиною», якою «Мовістар Інтер» був ще 2-3 роки тому, коли його очолював Хесус Веласко, а на майданчику «божив» Рікардіньо.

Зараз на чолі «Мовістар Інтера» інший легендарний тренер – Тіно Перес, який є рекордсменом серед тренерів за кількістю перемог в футзальних єврокубках (таких в нього чотири), але в його розпорядженні немає таких гравців, один погляд на яких змушував тремтіти від жаху їхніх суперників. З відомих імен за «Мовістар Інтер» продовжують грати Хесус Ерреро, Борха Діас, Пола та Піто. Решта ж гравців, так, кваліфіковані, але не зірки. Зараз в Іспанії вже будь-яка команда грає проти «Мовістар Інтера» без будь-якого пієтету, і наразі підопічні Тіно Переса в турнірній таблиці футзальної Примери йдуть п’ятими (10 перемог, 4 нічиїх, 4 поразки) і відстають від лідера, «Картахени», на 8 очок. Тому і для гравців «Продексіма» дуже важливо вийти на майданчик без тремтіння в колінах. Переважна частина гравців херсонської команди вже має за плечима величезний досвід ігор в єврокубках, набутий як безпосередньо в «Продексімі», так і в інших клубах.

Ще одна гра, яку «must see», також відбудеться 19-го лютого, одразу після гри «Продексіма» – в Барселоні зіграють «Барселона Ласса» та французький чемпіон «ACCS». Більш запекліше протистояння вигадати було б складно. За французів зараз грають Рікардіньо та Карлос Ортіс, тренує їх Хесус Веласко, і вони нещодавно всі разом були в «Мовістар Інтері», а він історично найбільший антагоніст каталонського клубу. Їхні стосунки в футзалі – це все одне, що стосунки «Барселони» та «Реала» в футболі. Тому стосовно цієї гри можна не сумніватися, що в ній все буде дуже гаряче та дуже цікаво, і вона буде беззаперечною окрасою цієї стадії Ліги чемпіонів.

Розпочнеться ж 1/8 фіналу в четвер, коли опівдні за київським часом в Казахстані зіграють «Актобе» та «Добовец». Ще перед жеребкуванням всім було очевидним, що серед сіяних команд для всіх несіяних найбільш бажаним суперником був саме «Актобе». В нього і рейтинг найнижчий серед вісімки сіяних клубів, і до Ліги чемпіонів він потрапив лише завдяки високому рейтингу «Кайрату». В більшості його гравців солідний міжнародний досвід відсутній, але як в «Актобе», так і в «Добовці» не можуть не розуміти, що зараз у кожного з них є унікальний шанс пробитися до футзальної еліти і такого шансу може не бути більше ніколи. Стосовно чемпіона Словенії, то попри те, що в його складі є кілька гравців національної збірної, вважати «Добовец», так би мовити, аналогом збірної Словенії не можна, і серед провідних в ньому три хорватських футзалісти: Лука Перич, Тихомір Новак та Ведран Матошевич. Саме через це в цій грі фаворитом варто вважати «Добовец», але за «Актобе» можуть бути рідні стіни і зовсім невеличкі симпатії арбітрів (таке, на жаль, і в міжнародному футзалі не рідкість).

Кому ще по силах замахнутися на сенсацію, так це хорватському «Олміссуму», який буде приймати формально третю команду Європи за підсумком минулого євросезону – російський КПРФ. Це, до речі, єдина пара в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, в якій несіяна команда приймає сіяну, і саме в цьому шанс чемпіона Хорватії. А ще в тому, що «комуністи» зараз вочевидь не в оптимальному стані, про що говорить те, що в 2021 році вони не виграли в жодній з чотирьох ігор національного чемпіонату, в якому, до того ж, мають серію з шести матчів без перемог. Втім, Ліга чемпіонів – це інший турнір, і до нього в кожного з гравців зовсім інший підхід.

В інших чотирьох парах, при всій повазі до чемпіонів Литви, Румунії, Угорщини та Чехії, здається, що шансів пройти відповідно «Газпром-Югру», «Кайрат», «Бенфіку» та «Спортінг» небагато. Хоча, хтозна, можливо, вони спростують це припущення і здивують всю футзальну Європу? Про це дізнаємось вже зовсім скоро – до опівночі з суботи на неділю всі учасники «Фіналу восьми» вже будуть визначені.

Розклад 1/8 фіналу Ліги чемпіонів:

18 лютого
12.00 «Актобе» (Казахстан) – «Добовец» (Словенія)

19 лютого
20.00 «Мовістар Інтер» (Іспанія) – «Продексім» (Україна)
22.05 «Барселона Ласса» (Іспанія) – «ACCS» (Франція)

20 лютого
14.00 «Газпром-Югра» (Росія) – «Вітіс» (Литва)
14.00 «Кайрат» (Казахстан) – «Юнайтед Галац» (Румунія)
19.00 «Спортінг» (Португалія) – «ЕРА-ПАК» (Чехія)
20.30 «Олміссум» (Хорватія) – КПРФ (Росія)
21.00 «Бенфіка» (Португалія) – «Береттьоуйфалу» (Угорщина)

Анатолій Подвойський, прес-служба СК «Сокіл»

Читайте также
We are recommending you to use more newer version of browser