Володимир Гримайло: «Ми усі повинні собі давати відповідь: ми беремо участь у спортивних змаганнях чи у рухових активностях?»

Володимир Гримайло: «Ми усі повинні собі давати відповідь: ми беремо участь у спортивних змаганнях чи у рухових активностях?»
5 березня цього року відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу (УАФ). Під час нього було прийнято рішень щодо визначення умов організації змагань з футзалу і управління розвитком цього виду спорту на обласному рівні.

 

Усім постійним та асоційованим членам УАФ були надані рекомендації утриматися від будь-яких форм участі і підтримки міні-футболу (під егідою організацій ФМФУ/EMF/WMF), футзалу (під егідою організацій FIFUSA/AMF) та інших спортивних змагань, які містять ознаки футзальних. Окрім того, рекомендовано встановити дисциплінарну відповідальність за порушення відповідних рекомендацій у своїх статутних і регламентних документах.

Кожна регіональна Асоціація футзалу підписує тристоронній договір з Асоціацією футзалу України (АФУ) і Обласною асоціацією футболу щодо управління футзалом на обласному рівні. Ключовими положеннями таких договорів є створення Єдиного календаря змагань, єдиної бази гравців і юрисдикції органів футбольного правосуддя. Після цього обласні асоціації футзалу отримують ключі доступу для ведення обліку гравців з футзалу на обласному рівні.

Як бачимо, новий сезон готує нам чимало змін, а тому ми звернулися за роз’ясненнями механізмів їхньої реалізації до віцепрезидента, виконавчого директора АФУ Володимира Гримайла.

 АФУ анонсувала впровадження з нового сезону правила ФІФА «один гравець – одна команда» в офіційних турнірах. З якого числа запрацює це нововведення?
– АФУ нічого нового не впроваджує. Правило ФІФА «один гравець – одна команда» – це фундаментальне правило, яке існує декілька десятиліть. Воно завжди діяло на всеукраїнському рівні та витримувалося в більшості регіональних асоціацій. Це буде «нововведенням» лише для тих регіональних асоціацій, які в силу різних причин його не виконували або ігнорували. Попередньо погоджено з керівниками усіх регіональних асоціацій, що контроль за його дотриманням буде запроваджено з початку нового сезону на регіональному рівні, тобто з 1 вересня поточного року.

 Чи ознайомлювалося АФУ з механізмом впровадження подібних змін в інших країнах?
– В більшості європейських країн цей механізм працює давно: усі гравці зареєстровані, відомості про них занесені у відповідні бази даних, згідно усіх вимог регламенту зі статусу футболістів ФІФА. Усі гравці мають відповідні ліцензії (паспорти), незважаючи на їхній статус. Схема роботи однакова і для професіоналів, і для аматорів.

 Згідно правила ФІФА, один гравець має право грати за одну команду лише в офіційних змаганнях. Про неофіційні змагання і про змагання з інших видів спорту там нічого не сказано. Чи буде заборона стосуватися неофіційних змагань з будь-яких інших видів спорту?
– Правило ФІФА стосується не офіційних чи неофіційних, а «організованих змагань». Організованими є усі змагання, що проводяться асоціаціями та лігами під егідою УАФ. Тобто усі змагання з футзалу, які проводять регіональні асоціації є організованими чи, як ви їх назвали – офіційними. З цією метою, в міжсезоння регіональна асоціація буде формувати список з переліком футзальних змагань, які вона має намір проводити в новому змагальному сезоні. Цей список подається в АФУ та в регіональну асоціацію футболу, яка в свою чергу складає Єдиний календар спортивних заходів з усіх різновидів футболу на території певного регіону. В усіх змаганнях з цього списку (футбол, футзал і пляжний футбол) буде контролюватися дотримання правила «один гравець – одна команда». Усе, що відсутнє у цьому переліку – вважатиметься неорганізованим та неофіційним з усіма відповідними правовими наслідками.

 У Києві є багато змагань, які не підпадають під чисте визначення футболу чи футзалу. Наприклад, гра в залі 6Х6 чи гра на траві 5х5, деякі навіть не мають офіційних правил. Можна навіть сказати, що це заняття фізкультурою. Як можуть подібні зміни від ФІФА або ж якісь-інші акти чи закони у якийсь спосіб забороняти такі змагання?
– Ніхто нічого нікому не забороняє. Іще раз підкреслюю – жодних змін не впроваджується. Такі правила встановлені не один десяток років з метою належного управління та розвитку усіх трьох різновидів футболу. Саме порядок в цьому аспекті дозволяє коректно вести статисту гравців та команд, а не штучно «надувати» їхню кількість – двічі, а то й тричі їх обліковувати. Наразі впроваджується чіткий контроль за дотриманням давно встановленого правила у трьох конкретних видах спорту: футболі, футзалі і пляжному футболі.

Ми усі повинні собі давати правдиву відповідь: ми беремо участь у футзальних та футбольних організованих змаганнях чи у турнірчиках, де просто є м’яч і ворота, а усіх інших атрибутів виду спорту нема? Якщо гравець чи команда обирає для себе таку форму дозвілля, як навколофутзальні турніри чи матчі – це їхнє право і вони вправі задовольнити таке бажання у зручний для себе спосіб. Разом з тим, конкретна команда або ж футболіст повинні визначитися: я займаюся спортом чи хобі, моя команда грає у спортивних змаганнях чи у рухових активностях, ми беремо участь у футзалі, як в організованому змагальному процесі чи у фізичній масовій культурі, нас цікавить участь в офіційному виді спорту чи дозвілля з елементами спорту. В залежності від відповідей на ці запитання, логічно постає наступний висновок: якщо гравці чи команди грають у будь-які різновиди організованого футболу під егідою органів футбольного управління, то вони безумовно повинні дотримуватися усіх порядків, процедур та регламентних вимог, які встановлені такими органами.

Якщо конкретного інвестора команди не цікавить у що саме він інвестує свої кошти, або ж йому байдужі юридичний статус турніру, відсутність чітких правил, професійного арбітражу і так далі – то це його рішення витрачати свої кошти на участь у такого роду активностях, які не мають нічого спільного з футзалом чи футболом, як видами спорту. Думаю, що в більшості випадків інвестори утримують команди для участі саме у футболі чи футзалі, як в офіційних видах спорту, однак насправді виходить так, що вони витрачають свої ресурси на рухові активності, які всього на всього містять окремі елементи таких видів спорту, як футзал чи футбол.

 
 Як визначити, які змагання потрапляють під заборону, якщо, наприклад, дві футзальні команди зібралися у залі, щоб зіграти у власне задоволення?
– По-перше, ми говоримо лише про організовані футзальні змагання, які проводять належні уповноважені організації з футбольної вертикалі. По-друге, змагання – це організований процес з усіма атрибутами: регламент, заявка, арбітраж, Правила гри і т.д. Тому, власне задоволення – це виключно власне задоволення, хобі, дозвілля, фізкультура, але не спорт.

 Як працює це правило щодо поєднання офіційних різновидів футболу: власне футболу, футзалу та пляжного футболу?

– У відповідності до Регламенту УАФ зі статусу і трансферів футболістів – один гравець може бути одночасно зареєстрований та відповідно грати за дві різні команди у 2-ох з 3-ох різновидів футболу (футбол+футзал, або футбол+пляжний футбол, або футзал+пляжний футбол). Відповідно, це не означає, що гравець може грати лише в одному змаганні. Футболіст в межах однієї чи двох команд може брати участь у безлічі організованих змагань. Крім того, одна команда єдиною заявкою може заявлятися у безліч організованих змагань в усіх трьох різновидах футболу (футбол, футзал і пляжний футбол).
 
 Гравець зможе брати участь у всіх змаганнях під егідою футзальної Асоціації тільки виступаючи за одну команду А, за винятком випадку переходу в трансферний період в іншу команду Б?
– Так, в усіх змаганнях, які організовує регіональна Асоціація футзалу гравець може виступати лише за одну команду. Перехід можливий у визначені трансферні періоди. Разом з тим регіональна Асоціація може організовувати велику кількість змагань, питання в контролі самою Асоціацією цього правила у всіх без виключення своїх змаганнях. Тому це не означає, що участь гравця обмежується лише основним чемпіонатом та Кубком.

 Якщо команда А виступає в турнірах під егідою регіональної Асоціації, але також з тим самим складом заявляється в турнір, який не проходить під егідою даної Асоціації, умовно Кубок району, то які дії щодо неї мають виконуватися?
– Якщо умовний Кубок району відсутній в Єдиному календарі футбольно-футзальних змагань даного регіону, то до гравців та до команди будуть застосовані відповідні дисциплінарні санкції.
 
 Якщо гравець команди А виступає в турнірах під егідою регіональної Асоціації, але зіграв в якомусь турнірі, який не проходить під егідою даної Асоціації, умовно Кубок району, то які дії щодо нього мають виконуватися?
– До такого гравця будуть застосовуватися дисциплінарні санкції.

 Хто має відслідковувати всі ці дії і за допомогою яких методів?
– Місцева асоціація футзалу. Вона інформує про існуючий порядок гравців, тренерів і головне – керівників чи інвесторів, які утримують команди і повинні володіти інформацією куди вони вкладають свої кошти: у спорт чи у рухові неофіційні активності. Відповідні положення прописуються у регламентних та статутних документах асоціацій, як і дисциплінарна відповідальність за їхнє порушення. Методи відслідковування прості – аналіз і моніторинг. Головне тут –бажання і чесність перед самим собою та інвесторами, які прагнуть вкладати свої кошти в розвиток нашого виду спорту.

  Хто матиме доступ до перегляду і редагування загальної бази гравців і коли вона запрацює?
– Загальну базу даних УАФ можна лише переглядати на предмет реєстрації чи відсутності реєстрації в ній відповідного футболіста. А от локальну чи обласну футзальну базу даних (як складову БД УАФ) вестимуть представники регіональних асоціацій футзалу, які отримають відповідні ключі доступу. Такі представники й зможуть її редагувати та поповнювати. Їхні повноваження обмежуватимуться місцевими (обласними) футзальними змаганнями. Представник АФУ веде базу всеукраїнських змагань, а представники регіональних асоціацій вестимуть базу даних своїх змагань. Усі входи в БД, час та зміст внесених відомостей, правок та інших змін фіксуються. Ключі доступу будуть передані в регіональні асоціації найближчим часом, а її наповнення відповідним змістом буде проводитися у відповідні трансферні періоди під час проведення заявкових кампаній.

 Які передбачено покарання гравців чи Асоціацій за недотримання нових правил?
– Для гравців це: попередження при першому виявлені порушення. За наявності повторних порушень будуть застосовуватися відсторонення строком на 1 місяць, відсторонення строком на 6 місяців та довічне відсторонення. Органами, які прийматимуть рішення є статутні та дисциплінарні органи відповідних асоціацій. Відносно асоціацій такими покараннями є: попередження, позбавлення повноважень з розвитку футзалу в регіоні, позбавлення членства в АФУ та обласній асоціації футболу, відсторонення від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом.

 Які статуси матимуть футзалісти? Чи не планується в цьому ключі, наприклад, впровадження статусу напіваматор?
– В організованому футболі є лише два статуси: професіонал і аматор. І ці статуси існують давно, і тут також ніхто нічого нового не вигадує. Абсолютно кожен футболіст в організованому футболі має статус або професіонала, або аматора. Є контракт та оплата – професіонал, нема оплати – аматор.

 Чи є якісь винятки з правила «один гравець – одна команда»?
– Так, такими винятками є відомчі та галузеві змагання (енергетики, айтішники, банківські працівники, силовики тощо), місцеві студентські змагання та ветеранські змагання. В цих випадках при заявці мусять бути підтверджуючі документи належності до галузі, відомства чи ЗВО.

 
Джерело – Пресслужба ФФзК
Читайте также
We are recommending you to use more newer version of browser