Україна - Хорватія. Товариський матч №1. Анонс

Україна - Хорватія. Товариський матч №1. Анонс

Все менше часу залишається до матчів Елітного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу, і збірна України активно до них готується. І яскраве підтвердження цих слів – два товариських матчі проти збірної Хорватії, які пройдуть 2 та 3 грудня у Черкасах. Вибір суперника не є випадковим. Хорватська збірна трохи схожа за стилем на збірну Сербії, яка буде суперником нашої команди в Еліт-раунді. Все-таки, це така ж сама балканська школа. Але при цьому хорватська збірна має дякі свої відмінності. Втім, наразі мова не про те. Зараз річ про те, що у Олександра Косенка дуже мало часу на підготовку до матчів у Сербії, тому ці спаринги з хорватами можна розцінити як генеральну репетицію майбутніх баталій у Сербії.

Можливо, хтось може спитати: а чи не набридло знову грати з Хорватією? Частково тут може бути доля правди, оскільки з «картатими» наші футзалісти зіграють вже вдруге протягом цього календарного року. Нагадаємо, що у квітні «синьо-жовті» грали з підопічними Мато Станковича у Запоріжжі. Тоді наша команда в першому матчі, який проходив на паркеті Палацу спорту «Юність», зіграла внічию 1:1, а у другій грі виграла з рахунком 3:0. Взагалі треба сказати, що поєдинки між збірними України та Хорватії завжди цікаві та непередбачувані. Так вже склалося історично. Мабуть, історію таких по-спортивному шалених протистоянь з «картатими» треба починати з відбору на чемпіонат світу – 2012, коли українці не пустили хорватів на «мундіаль». За це хорвати відповіли у чвертьфіналі домашнього Євро-2012, перемігши «синьо-жовтих» у серії післяматчевих пенальті на очах у більше ніж десяти тисяч вболівальників, які несамовито підтримували своїх улюбленців на трибунах «Спліт Арени». Мабуть, кожний справжній український любитель футзалу пригадає і поєдинок у київському Палаці спорту – це був вирішальний матч за право вийти напряму на Євро-2018, і тоді гол Володимира Разуванова вивів нашу збірну на чемпіонат Європи з першого місця у своїй групі. А ще цікавий факт – збірні Хорватії та України шість років тому грали два товариських матчі в ті ж самі дати, що і зараз – 2 та 3 грудня. Ці поєдинки проводились у хорватському Осієку. Тоді підопічні Євгена Ривкіна, який очолював збірну України, програли у першій грі з рахунком 2:3, проте у другому матчі взяли переконливий реванш – 3:1. До речі, збереглися статистичні дані цих матчів, якими ми зараз залюбки поділимось.

2 грудня 2013 року.
Хорватія – Україна – 3:2
Голи
: Грцич (2), Павич (29, 30) – Д. Бондар (2), Павленко (37)
Хорватія: Юкіч – Шутон, Єловчіч, Протега, Бабіч, Матошевіч, Грбеша, Новак, Грцич, Петровіч, Біліч, Младіна, Чавар, Дуванчіч, Павіч
Україна: Литвиненко, Ципун – Павленко, Рогачов, Овсянніков, Д. Бондар, Камеко, Шпигар, Журба, Білоцерківець, О. Бондар, Федорченко, Разуванов

3 грудня 2013 року.
Хорватія – Україна – 1:3
Голи
: Шутон (29) – Овсянников (4), Павленко (38), Ципун (40)
Хорватія: Юкіч − Грцич, Єловчіч, Новак, Шутон, Протега, Бабіч, Грбеша, Петровіч, Дуванчіч, Павіч
Україна: Ципун − О. Бондар, Камеко, Журба, Білоцерківець, Павленко, Рогачов, Овсянніков, Д. Бондар, Федорченко, Шпигар, Разуванов.

Як бачимо, деякі гравці в обох команд грали і тоді. Тому, якщо ми побачимо склади команд, то побачимо серед них знайомі прізвища. Хоча у хорватів за цей час все-таки сталося набагато більше змін у складі. Щоб зробити саме такий висновок, можна навіть подивитись на склад хорватської команди, який наставник балканців Мато Станкович заявив на нинішні матчі між збірними України та Хорватії. Одразу зазначимо, що як і у квітні, керманич хорватів знову перевіряє найближчий резерв. І в цьому складі є футзалісти, які викликались на квітневі матчі у Запоріжжі, але не потрапили до заявки тепер. Для того, щоб остаточно порівняти склади команд, давайте згадаємо ті самі матчі у Запоріжжі.

9 квітня 2019 року.
Україна – Хорватія – 1:1

Голи: Білоцерківець (16) – Джураш (2)
Україна: Литвиненко – Микитюк, Шотурма, Радевич, Фаренюк – Журба, Білоцерківець, Королишин, Разуванов – Корсун, Салтанов, Д. Сорокін, Педяш
Хорватія: Башкович – Мартінац, Перішич, Джураш, Хорват – Каньюх, Шутон, Гудашич, Чекол – Юрліна, Матайя

10 квітня 2019 року.
Україна – Хорватія – 3:0
Голи
: Шотурма (8), Фаренюк (13), Журба (31 – з 6-метрового)
Україна: Іваняк – Корсун, Шотурма, Разуванов, Королишин – Журба, Д. Сорокін, Салтанов, Білоцерківець – Радевич, Педяш, Фаренюк, Микитюк
Хорватія: Пріміч – Джураш, Хорват, Мартінац, Каньюх – Перішич, Гудашич, Чекол, Шутон – Матайя, Вукелич
Попередження: Разуванов (14) – Хорват (31), Матайя (36)
На 36-й хвилині Королишин (Україна) не реалізував 10-метровий (воротар)

Отже, висновки робіть самі. А тепер презентуємо Вашій увазі склад нинішньої збірної Хорватії, який Мато Станкович заявив на поєдинки у Черкасах.

Воротарі: Жарко Лукетін («Олміссум»), Зоран Пріміч («Скваре»); польові гравці: Ведран Матошевич («Добовець», Словенія), Крістіан Чекол («Футзал Динамо»), Крістіан Грбеша, Тіхомір Новак (обидва – «Спарта», Чехія), Степан Перішич, Йосіп Юрліна, Матей Хорват (усі – «Олміссум»), Франко Єловчич («Реал Рієті», Італія), Душко Мартінац, Лука Періч, Йосіп Шутон, Лука Шутон (усі – «Вргорац»), Крістіан Постружин («Успіньяца Гімка»).

Отже, як ми бачимо, Мато Станкович вірний собі та вирішив на товариські матчі проти збірної України як досвідчених гравців, так і молодих. Деякі з них дуже знайомі українським вболівальникам. Зокрема, Юрліна був одним з кращих гравців юніорського чемпіонату Європи, де виступала й українська команда. Новак та Грбеша – досвідчені гравці, які неодноразово викликались до збірної Хорватії, а нещодавно грали у складі чеської «Спарти» у рамках Елітного раунду Ліги чемпіонів проти херсонського «Продексіма». Також не варто зайвий раз представляти Матошевича, Єловчича та Хорвата – це теж далеко не останні гравці «картатих». До того ж, Єловчич у цьому складі збірної Хорватії є єдиним представником топ-чемпіонатів, адже він грає за італійський «Реал Рієті». Взагалі можна сказати, що на даний момент це – оптимальний склад збірної Хорватії. Так, без деяких відомих особистостей, але все-таки балканська команда навіть у цьому складі є складним суперником. І від хорватів треба чекати того, що вони зможуть серйозно потріпати нерви збірній Україні. Так, вони, можливо, не будуть постійно грати першим номером – це не їх стиль. Проте, свої моменти вони точно матимуть, і тут вже все залежить від того, як українці даватимуть грати своїм візаві.

До речі, про збірну України. Звичайно, цікаво подивитись і на склад нашої збірної, щоб зрозуміти, чого від неї можна чекати. Власне кажучи, ми і пропонуємо Вашій увазі склад «синьо-жовтих».

Воротарі: Євген Іваняк («ХІТ»), Кирило Ципун («Продексім»); польові гравці: Сергій Малишко, Олег Єрьомін (обидва – «БЧ», Білорусь), Микола Білоцерківець, Петро Шотурма, Ігор Корсун, Михайло Зварич, Дмитро Сорокін (усі – «Продексім»), Микола Микитюк, Артем Фаренюк (обидва – «Ураган»), Олександр Педяш, Сергій Журба (обидва – «ХІТ»), Володимир Разуванов («КПРФ», Росія)

Отже, які висновки можна зробити зараз, дивлячись на той склад гравців, яких викликав Олександр Косенко? Перш за все, звертаємо увагу на появу Миколи Білоцерківця, який не поїхав у Північну Македонію на матчі Основного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу. Поява цього гравця, звичайно, посилить позицію «стовпа», адже тепер у розпорядженні Олександра Косенка є три гравці, які здатні зіграти на місці номінального четвертого номера – Білоцерківець, Фаренюк та Разуванов. Ще один момент, який також не скидаємо з рахунків – це варіант з «продексімівською» четвіркою, адже у «Продексімі» Білоцерківець, Корсун, Шотурма та Зварич грають разом. Якщо згадати поєдинки у Північній Македонії, то там були моменти, коли, наприклад, той же Зварич виходив у першій четвірці замість когось зі своїх партнерів по збірній, чим суттєво збільшував ефективність ігрових дій цього квартету. Не буде в цьому складі «синьо-жовтих» зайвим і Олег Єрьомін з «БЧ». Тому, цей склад нашої команди можна назвати з одного боку цікавим, а з іншого – наближеним до бойового. Тобто, можливо, десь на 80 % цей склад збірної буде наближеним до того, який вирушить у Сербію на матчі Елітного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу.

І, замість епілогу, хочеться сказати кілька слів про місто, де проходитимуть матчі нашої збірної проти хорватів. А саме – про Черкаси. Чому хочеться згадати про них? Тому що хочеться сподіватись на те, що черкаські любителі футзалу будуть більш активними, ніж їх запорізькі «колеги» навесні. Так, звичайно, глядачів у Запоріжжі було наче і багато, але з іншого боку – хотілося б, щоб у нашої команди підтримка на домашніх матчах (навіть на товариських) була більш відчутною та вагомою. І в цьому контексті є надія, що черкаські вболівальники не підведуть. Принаймні, якщо вони вболіватимуть так, як торік за жіночу збірну України, то можна не сумніватись – чоловіча збірна їм віддячить.    

Товариський матч
Україна – Хорватія
2 грудня 2019 року. Україна. Черкаси. Палац спорту «Будівельник» – 19.00.

ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 2:2

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: FFU.UA

Читайте также
We are recommending you to use more newer version of browser